Дълбоко вярвам, че през следващите пет години Софийският университет Св. Климент

...
Дълбоко вярвам, че през следващите пет години Софийският университет Св. Климент
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков очаква Софийският университет да влезе в топ 500 на световните класации до 5 г.

Дълбоко имам вяра, че през  идващите пет години Софийският университет „ Св. Климент Охридски “  (СУ) ще влезе в групата на първите  500 университета в най-малко една от трите огромни интернационалните ранглиста,  каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на тържественото разкриване на 135-ата академична година на най-старото висше учебно заведение, което се състоя пред катедралния храм  „ Св. Александър Невски “.

Днес е откриването на академичната година на СУ, който през вчерашния ден навърши своята 135-годишнина. Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 година, когато само  15 % от българите са грамотни,  със седем преподаватели, ученици и доктори на влиятелни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж. Това става допустимо с помощта на донорите  Христо и Евлогий Георгиеви,  които  даряват място от 10 200 квадратни метра и 6800 000 златни лева  за изграждане на постройка и прехрана на висшето учебно заведение, сподели още проф. Герджиков.

Той означи, че на едно събитие през последната седмица още веднъж чухме министър-председателят да споделя, че образованието, науката и нововъведенията са приоритет. „ Това съответствува удачно с решението на Съвета на деканите да споделим с  премиера нашите претенции.  Аз насочих до академик  Денков  писмо със седем претенции, от които единствено едно е обвързвано със СУ.

Става дума за постройка, която ни беше отнета на три пъти от поредност държавни управления . Всички останали претенции не са за нас, а за положителното на висшето обучение. Настояваме промяната във висшето обучение да продължи – с смяна на финансовия модел, стимулиране на качеството на образованието, подкрепяне на привличането на задгранични студенти и почтено възнаграждение на преподавателите, откривателите и чиновниците. Много от тези претенции съответстват с предложенията на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения и са ориентирани към развиването на цялата система. Други съответстват с настояванията на синдикатите – национално представителните организации на служащите и чиновниците, които и през днешния ден са с нас, тъй като повече от 20 години работим в партньорство за развиването на системата на висшето обучение. Вярваме, че и във висшето обучение смяната ще продължи, а няма да спре или даже да тръгне в противоположна посока “, сподели в словото си ректорът на СУ.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР